Molnet, ”the cloud” och molntjänster är termer som idag ofta används när man pratar om IT. Men vad betyder det egentligen?

Kortfattat handlar det om att man arbetar mot servrar över internet istället för lokalt på din dator. Att man har outsourcat sitt IT där andra leverantörer äger och sköter om servarna och IT-funktionen blir en tjänst. Just ordet molnet kommer från när man tidigare ritade moln för att beskriva nätverk och förstärks med en känsla att du arbetar ute i luften.

Fördelar med molntjänster

  • Du kan konsumera IT-resurser obegränsat
  • Du inte behöver göra tunga investeringar i hårdvara (utan betalar löpande för vad du använder)
  • Du inte behöver ha hög teknisk kompetens

Olika typer av molntjänster

Applikationer i molnet – Exempel på kända applikationer som länge körts i molnet är Hotmail och Gmail, epost-klienter som du kommer åt var du än är, du är inte beroende av din lokala dator.

Program i molnet – Alla program som man använder i molnet behöver man inte köra via sin webbläsare utan fungerar som vanliga program som du installerar på din dator och som i sin tur kommunicerar med servrar för att fungera.

Filer i molnet- Genom att lagra dokument och filer i molnet så kan du komma åt dom varsomhelst och även dela dem med vänner och kollegor.  Det är ett sätt att arbeta tillsammans över internet. Miccrosoft har några lösningar för detta.

Backup i molnet – Det börjar bli mer och mer populärt att sköta all sin backup i molnet. Man installerar en speciell programvara på sin dator och automatiskt ser programmet till att göra backup av filer och mappar. Ett exempel är dropbox – här lagrar du både filer och dokument och den sköter även backup av dessa.

Release av Zert CLM i molnet

Nu kommer vår produkt CLM – verktyget för att skapa, samla underhålla och publicera flerspråkig teknisk dokumentation ut i molnet. – Vårt mål har varit att utveckla en miljö där skribenter, illustratörer, utvecklare, projektledare och konstruktörer kan mötas för att skapa framtidens teknikinformation, och nu är vi äntligen där säger Zerts VD Annica Eklundh. Läs mer om CLM eller kontakta oss för mer information